2013. szeptember 14., szombat

Róma, az örök város: első impressziók

Rég készültem már egy bejegyzésre, ahol barátaim temérdek kérdéseire tömör és lehetőleg kultúrédes választ tudok adni arról, milyen is az élet az örök városban. Elég nehéz lesz összefoglalni két olyan hetet, amelyben megközelitőleg 100 km -t sétáltam, közel 30 helyet pipálhattam ki az általam kijelölt hosszú látványosság - listán és közel 3000 oldalt fényképeztem a világ egyik leggazdagabb régészeti könyvtárában. A fáradtság úgy ül ki az arcomra, mint Göethének vagy annak a közel két tucat kalandornak, akiknek római élményeiket megtaláltam összefoglalva egy nagyon aranyos kis angol nyelvű könyvesboltban. A város a kultúrára éhes embereknek egy kincsesbánya. A római kor, a pápák uralmának emlékei, a barokk paloták és a Risorgimento emlékei minden sarkon ott leselkednek ránk, szinte várva egy -egy lehulló zöld moha alól a csodálkozó arcokat. Az utcák ezreit járva már nem is csodálkozunk azon, hogy Thomas Mann a Pantheonnal szembe választotta ki lakását, vagy Aba Novák Vilmos festőiskolát hozott itt létre. Ahogy azon sem csodálkozunk, hogy a barokk kortól a romantikán át minden kor adott egy helyi festőt, költőt, irót aki megénekelte ezeknek az utcáknak a történetét, legyen szó a Trastevere festőiről vagy az EUR furcsa vidékeit megéneklő Passoliniről. 
Az első napokban természetesen az éppen (még) aktuális lakóhelyem környékét fedeztem fel, hisz igy dukál ez:  hol vásárol az emberfia, mit esznek itt, hol lehet telefonszámot venni és hogyan lehet a vilávégéről a világ köldökének számitó fórumokig vagy könyvtárakig eljutni. A kérdésre a választ néha azóta is felteszem és mérgesen keresem. Rómában ugyanis - bár öröm gyönyörködni az épületekben, emberekben, szokásokban, szinekben és szagokban - a tömegközlekedés erre bőséggel ad "lehetőséget", az ugyanis siralmasan lassú és kaotikus. Amikor fél órát kell gyalogolni a buszig, amely aztán fél órán át tolakodik a motrok, biciklik és furikázó kocsik sorában hogy elérjen a legközelebbi metrómegállóig....már csak az olvasás és a zene segit. Mivel nemcsak a föld felett, de különösen a föld alatt elképesztő mennyiségben és minőségben tömörül az ókor, érthető, hogy a városban csak két metróvonal van (egy -egy megállóban, igy a Cipróban is római szarkofágot csodálhatunk meg, bár soha egy érdeklődőt sem látok a paraván előtt). A harmadik most készül 3 milliárdból - valószinüleg pesti sebességgel, óriási kárt okozva a régészetnek és az emberiségnek. Két hét még nem volt elég, hogy megszokjam, Rómában az idő valóban örök, itt a napsütés, a szép bőrszin, a pálmafák, a beszéd szépsége és élvezetes művelése - megélése, ahogy Ritoók Zsigmond mondta - az emberek agyára ment. Annyira más az emberek mentalitása, hogy ezt egy Közép - Európában, protestáns szigorral nevelt jómagamnak elég nehéz megszokni. A késés általános, mitöbb, itt természetes. Az adminisztráció olyan kaotikus, mint a janiculumi sziriai szentélyt benövő burjánzó. Az utcán bármikor elüthetnek (különösen ha zöld jelzésnél mész át) és azon a helyiek meg sem botránkoznak, ha a járókelők között hajt el egy robogó. Az emberek alapjában véve nem túlságosan kedvesek, különösen hétfőn reggel...és amúgy sem. Engem rendszeresen néznek koldusnak, kéregetőnek, ha kérdéssel fordulok hozzájuk, amin nem is csodálkozok, a város tele van román, indiai, pakisztáni koldusokkal és furcsábbnál furább emberekkel. Románból valóban sok van, garantáltan több román szót hallottam itt, mint Székelyföldön. Többségük egyértelműen nem turista, bár olyannal is találkoztam. Magyar is akad rengeteg - ha itt élnek már néhány napja, azonnal sznobokká vagy undoritóakká válnak, viszont amig turisták, nagyon aranyosak. Az olaszokról egyelőre nem is irok, túlságosan sok impresszió ért velük kapcsolatban, ők megérnek egy teljes bejegyzést.
A bejárt tájakról, emlékekről röviden: leirhatatlanok. Ezzel el is ástam a blogom és ennek a bejegyzésnek a létjogosultságát is, de kétlem, hogy a több ezer (valóban, több ezer!) várostúráztató és városbemutató könyvet, monográfiát, szintézist felülmúlhatom saját élményeimmel. Megirták már százak versben, regényben azt, milyen a Doria Pamphili család villája körül kialakitott ligetben sétálni, milyen egy kis utcából kiruccanva a Pantheon monumentális homlokzatát meglátni vagy a Santa Maria in Trastevere ókeresztény feliratait böngészni nagy áhitattal. Leirni a hangulatot, amit a több tucat lejárt kilóméter, a százszámra megismert új útca, vagy az olasz fagyi ize ad egy -egy könyvtárazás utáni esti sétának...nem lehet. A város még mélyen éli a turistaszezont, ezt a helyiek a legjobb periódusnak nevezik, "vénasszonyok nyarának". Ezt érezni is lehet, nemcsak a 25  -30 fokos hőség és kellemes szellők miatt, de az utcákat megtöltő turisták tömege miatt is.
Számomra a legérdekesebb  - és turisták által nem igazán látogatott hely kétségtelenül a Trastevere kis utcái, az ottani spanyol nagykövetség épülete mellől nyiló gyönyörű kilátás és a zóna adta kultúrális sokszinűség jelentette. Ez a vidék, már Augustus császár korában is a kultúrális szokszinűség helye volt: amikor a 8 -as villamosra felszálló bangladeshi, pakisztáni vagy éppen román szegények szagát érzem, eszembe jut, hogy itt vagyunk a janiculumi dombon, ahol már 2000 évvel ezelőtt is sziriaiak, palymr, arámiai, zsidó közösségek - magyarán bevándorolt, a rómaiaknak is furcsán ható, "más" emberek - éltek. A szines, szokszinű, kultúrájában, nyelvében radikálisan más világ hagyatéka tehát ma is él, és ez óriási hitelességet ad a környék több ezer bevándorlójának - még ha ők nem is feltétlenül tudnak erről. Nagyon érdekes még a Citta Universitaria is. Ez Kolozsvárról nekünk kicsit hiányzott, legfejlebb a Hasdeu (Kőkert) adta ezt a hangulatot, bár nem hasonlitható semmihez az, amikor egy helyen találunk könyvtárakat, egyetemi épületeket és bentlakásokat is. Egy helyen van a mérnöki kar és a filozófia, a matematika és az epigráfia is. Ez az igazi interdiszciplinaritás, ahol Bartókról tudtam beszélni egy muzikológus szépséggel (múzsai...) és ahol a görög feliratok mellett rögtön a vallástörténeti tanszékre fordulsz. Kiráz a hideg...különösen akkor, amikor megláttam Jancsó Miklós "Szegénylegények" cimű filmét reklámozó plakátot.
Szép természetesen az összes templom...Bernini szobrai, a folyékony márvány, amihez a világon semmi se fogható. Gyönyörű. Nem is szaporitom a szót....
Sokszor érzem, hogy a kultúrsokk annyira nagy itt, hogy nem tudom eléggé kifejezni a hatásukat. Mit is kezdjek ezzel a sok világörökséggel és impresszióval? Jobb időkben az emberek erről festettek, irtak. Manapság lehet, hogy megteszi egy szerény blog is. Tudományos téren is sokkal több kérdést tudok feltenni, a gazdag bibliográfia miatt pedig sokkal több érdekes téma jut eszembe, ami a kutatásra is termékenyen hat.
A következő bejegyzések már tematikusak lesznek, Róma egy – egy nevezetességét fogja bemutatni, saját élményeimmel, meglátásommal fűszerezve.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése