2013. december 24., kedd

Én és Hadrianus

Publius Aelius Hadrianus a kedvenc császárom. Nem csak azért, mert élete viszonylag jól dokumentált és számos aspektusa ismert versekből, feliratokból, életrajzának részleteiből és későbbi forrásokból de az ezekből és épületeiből körvonalazható személyisége is igen közel áll hozzám. Kora a Birodalom fénykora, személyisége pedig több, mint egy mitikus, ködbe veszett ókori emberé. Egy igazi egyéniség, egy mély, gondolkodó és állandóan a kiváncsiságtól nyughatatlan embert láthatunk, ha nyomvonalát követjük. Nemcsak a történészek számára fontos császár ő - munkásságáról és életének minden aspektusáról egy -egy monográfia ismert - de a nagyközönség számára is egyre népszerűbb. 
Számomra a római utamig csak az önéletrajzok, szobrok, tankönyvek és a provinciális emlékekből körvonalazható császárként élt Hadrianus. Rómában látva az általa nemegyszer személyesen megtervezett vagy  a számára Tivoliban felépitett gyönyörű villa meglátogatása sokkal többet árult el ennek a komplex személyiségnek az életéből. Látthattam hogyan élt, milyen módon kereste és találta meg a szépséget, a nyugalmat vagy netalán a hatalom statuálását római vagy tivoli tartózkodása idején. Mint állandó, szegény vándornak, nekem az ő utazásai és állandóan nyughatatlan természete is igen szimpatikussá teszik. Városépitései, a görög kultúra iránti szerette és széleskörű érdeklődése különleges személyiséggé tették még egy annyira változatos korban is, mint a hellenizált Róma.
Több száz ábrázolása ismert - többsége a tivoli villából származó szobrok prototipusaként készült - amely ma a világ szinte minden nagyobb múzeumában szétszórva található. Mivel utazó császár volt, szinte minden provinciában megtalálni szobrát, torzóját. Aki azt a célt venné nyakába, hogy összegyűjti a létező összes Hadrianus ábrázolást, bizony be kell utazza a teljes Római Birodalmat. De még azon túl is...
Jó kis terv. Ime az eddigi termés (copyright): 

Hadrianus - Nápoly, Museo Arheologico
Hadrianus - Ostia Antica, Museo Arheologico
1) Bronz Hadrianus - London, British Museum
2) időskori Hadrianus - London, British Museum
Hadrianus, pontifex maximus-  Roma, Musei Capitolini


Hadrianus - Roma, Palazzo Altemps

Hadrianus - Roma, Musei Capitolini

Hadrianus - Berlin, Pergamon Museum

Hadrianus-  Roma, Musei Vaticani

Hadrianus - Roma, Palazzo Massimo
A. Gianelli alabástrom szobrocskája Hadrianusról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése