2018. július 21., szombat

Dacia provincia nagyon rövid története

Manapság a rövid és frappáns információ-átadás korát éljük. Az emberek döntő többsége bizonyitottan nem olvas többet egy hiranyagból öt-tiz percnél többet. Mindez igen sajnálatos és nekünk, humántudományok gyakorlóinak tisztünk és feladatunk, hogy azért népszerűsitsük az olvasást. Most mégis kicsit eltérek ettől a céltól és egy általam készitett infografikonban próbálom bemutatni  - nem történészeknek - Dacia provincia rövid (nagyon rövid) történetét.
A nagyfelbontású fotó INNEN tölthető le.


2 megjegyzés:

  1. Nálunk is van egy 200 körüli Septimus Severus átal készített nagy feliratos kő Marcus Aurelius emlékére, amit még Kuun Géza hozatott ide, Marosnémetibe sok más római emlékkel amikből már csak ez maradt meg a többi mások eltüntek fényképeiken és leírásaikon kívül.

    VálaszTörlés
  2. Hova lettek a dákok? Aurel Pop Erdély történelme könyvében azt mondja a római vezetőség kivonulása után jelentős dák-római lakosság maradt őslakosok és telepesek.

    Honnan mikor érkeztek erdélybe a románok? A magyar történet írás szerint később a 13-ik században, de Moldovát erdélyi románok alapították a 13-ik század végén.

    VálaszTörlés